Isokyrö haluaa vaihtaa maakuntaa

Isokyrön kunta on esittänyt toiveensa vaihtaa maakuntansa Pohjanmaasta Etelä-Pohjanmaahan, jo ennen kuin sosiaali- ja terveysuudistus sekä maakuntauudistus astuvat voimaan. Kunnanhallitus on pohtinut asiaa jo pidemmän aikaa ja esittää esityksensä nyt valtioneuvostolle. Isokyrö haluaisi muutoksen astuvan voimaan 2020-luvun alussa.

Isokyrö on elätellyt haaveita siirtymiseksi Etelä-Pohjamaahan jo pitkän aikaa ja tämän piti tulla mahdolliseksi maakuntajaon astuessa voimaan. Kuitenkin, nyt kun sekä sosiaali- ja terveysuudistus eli sote-uudistus että maakunta-uudistus ovat jälleen lykkääntymässä, Isokyrö on esittänyt toiveensa siirrosta näistä uudistuksista riippumatta.

Kunnanjohtajana tällä hetkellä toimivan Tero Kankaanpään sanojen mukaan maakuntavaihdos Pohjanmaasta Etelä-Pohjanmaahan helpottaisi monia asioita, kuten kunnan hanke- ja kaavoitustoimintaa.

Kunnanjohtaja Tero Kankaanpää kertoo, että Pohjanmaan liitossa on valmisteilla maakuntakaava, joka tähtää yli 20 vuoden päähän, vuoteen 2040. Isokyrö on tässä, mutta kunta ei voi olla mukana Etelä-Pohjanmaan kaavavalmisteluissa, vaikka kuuluukin tulevaisuudessa siihen. Isokyrön kunta määrättiin Valtioneuvoston toimesta osaksi Pohjanmaan maakuntaa vuonna 1993, vaikka kunta vastusti tätä.

Tällä hetkellä Pohjanmaahan kuuluva Isokyrön kunta sijaitsee aivan kahden maakunnan rajalla. Kunta on erittäin pienikokoinen, ja siellä asustaa vajaat 5 tuhatta ihmistä. Sen kokonaispinta-ala on noin 356,9 kilometriä, joista vain vajaat 3 kilometrineliötä on vesistöjä. Väestöstä nuoria, alle 15-vuotiaita, on noin 17 prosenttia. 15-64-vuotiaita on vajaat 57 prosenttia väestöstä. Yli neljännes väestöstä on siis vanhuksia, yli 64-vuotiaita.

Kunta sijaitsee Kyrönjoen varrella ja noin 40 kilometrin päässä monesta suuremmasta kaupungista, kuten Vaasasta ja Seinäjoesta. Isokyrön kyliä ovat Hevonkoski, Kuivila, Laurola, Lehmäjoki, Naarajoki, Napue, Orisberg, Palhojainen, Kylkkälä, Palonkylä, Tuurala, Yryselä, Valtaala, Ventälä, Ikola, Ritaala ja Orismala sekä Ulvila.

Kaupungin alue on erittäin vanhaa ja siellä on ollut asutusta aina keskiajalta lähtien. Aikaisemmin se kuului legendaariseen Pohjanmaan alueeseen. Isokyrön olisi tarkoitus siirtyä osaksi Etelä-Pohjanmaan maakuntaa vuodesta 2021, mutta se toivoo aikaistettua muutosta jo vuodesta 2020.