Kainuun maakunta

Kainuu on yksi Suomen nykyisistä maakunnista. Se sijaitsee Suomen pohjoisosassa. Maakunnan maakuntakeskuksena toimii Kajaanin kaupunki. Kainuun naapurimaakuntia ovat Pohjois-Pohjanmaan maakunta, Pohjois-Savon maakunta sekä Pohjois-Karjalan maakunta sekä naapurimaa Venäjän puolelta Vienan Karjala.

Kainuun väkiluku on tällä hetkellä runsaat 70 tuhatta ihmistä, mikä tekee siitä 17. suurimman maakunnan, mikä tarkoittaa, että se on Manner-Suomen toiseksi pienin maakunta väestöluvultaan. Sen väestöntiheys jää alle 4 henkilöön neliökilometriä kohden.

Kainuun maakunnan kokonaispinta-ala on vajaat 23 tuhatta neliökilometriä, mistä maapinta-alaa on runsaat 20 tuhatta neliötä, mikä tekee siitä Suomen 3. suurimman maakunnan. Maapinta-alasta jopa 80 prosenttia on kuitenkin metsää.

Kainuun maakunnan nimikkolaulu on Nälkämaan laulu, nimikkojärvi on Oulujärvi, nimikkolintu kuukkeli, nimikkokala kuore, nimikkokasvi kanerva ja nimikkokivi vihreäkivi.

Kainuun maakunnnan kulttuuri on osa laajempaa kokonaisuutta, Itä-Suomen kulttuuriperintöä. Kainuussa puhuttu murre pohjautuu Karjalan ja Savon murteisiin. Kainuuta pidetään stereotyyppisesti kurjuuden ilmentymänä, mutta tämä stereotypia on saanut vettä myllyynsä lähinnä kirjallisesta traditiosta, sillä Kainuu ei kurjuusasteikolla ollut aikoinaan mitenkään valtasuomea kurjemmassa asemassa.

Kainuun maakunnan historia on verrattain pitkä, sillä siellä on ollut pysyvää asutusta noin 1500-luvulta lähtien. Kainuu kuului aikaisemmin historialliseen Pohjanmaan alueeseen.

Kainuun maakunnassa on yhteensä 8 kuntaa, joista 2 on kaupunkeja. Kainuun kuntia ovat Hyrynsalmi, Paltamo, Puolanka, Ristijärvi, Sotkamo ja Suomussalmi ja kaupunkeja Kajaanin kaupunki sekä Kuhmon kaupunki. Entisiä kuntia ovat Kajaanin maalaiskunta ja Vuolijoki.

Kajaani, ruotsin kielellä Kajana, on Kainuun maakuntakeskus. Kajaanin naapurikuntia ovat Vieremä, Siikalatva, Pyhäntä, Sonkajärvi, Paltamo, Sotkamo sekä Vaala. Nämä kaupungit kuuluvat 3 eri maakuntaan.

Kajaani tunnetaan monista suomalaisille hyvin tutuista kasvoista, sillä muun muassa Elias Lönrott kävi siellä retkillä kerätessään tietoa Kalevalaa varten. Muita mainitsemisen arvoisia nimikkohenkilöitä ovat muun muassa Eino Leino. Suomen tasavallan entinen presidentti Urho Kekkonen kävi koulunsa Kajaanissa.

Kajaanin väkiluku on runsaat 37 tuhatta henkeä. Näistä 16 prosenttia on alle 15-vuotiaita. Valtaosa, runsaat 60 prosenttia, on 15-64-vuotiaita. Parikymmentä prosenttia on yli 64-vuotiaita.