Lumisateet toivat mukanaan lukuisia onnettomuuksia

Viimeiset päivät ovat olleet poliisille vilkasta aikaa. Syksyn ensimmäiset lumisateet ovat riepotelleet varsin vankasti Suomen pohjoisia ja itäisiä osia, ja sää on tuonut omat haasteensa autoilijoille. Itä-Suomeen lumisateet saapuivat viime perjantaina 5.lokakuuta ja aiheuttivat lukuisia vaaratilanteita ja onnettomuuksia. Ajokeli oli säätiedotteiden mukaan todella huono.

Haastava keli on vaatinut jo ensimmäiset uhrinsa

Ensilumi oli laskeutunut Lappiin jo aikaisemmin, joten aivan ensilumesta ei ollut kyse. Ilmatieteen laitoksen meteorologi Kaisa Solin kommentoi Helsingin Sanomissa, että kyseessä ovat kuitenkin ensimmäiset merkittävät lumisateet Suomen yllä. Lumisateiden ennustettiin liikkuvan kaakonkulmalta aina Lappiin saakka. Etelä-Suomessa sade tuli edelleen vetenä, mutta kuurot olivat paikoin voimakkaita ja tuuli kova.

Itä-Suomeen saapuneet lumisateet ehtivät kuitenkin yllättää autoilijat, sillä monet ajoivat edelleen kesärenkailla. Paikoin lumisade riepotteli itäsuomalaisia vankkoina pyryinä. Pelastuslaitos kommentoi perjantaina iltapäivällä, että suurin osa pelastustehtävistä liittyi juuri Itä-Suomen alueelle. Sateet liikkuivat nopeasti pois Suomesta, mutta ehtivät vaatia lukuisten liikenneonnettomuuksien lisäksi kolme kuolonuhria.

Oulun ja Lapin läänin poliisin tietoon oli iltakuuteen mennessä perjantai-iltana saapunut yli 60 liikenneonnettomuutta. Vaikea ajosää vaati myös ihmishenkiä. Perjantaiyönä Vaalassa kuoli ulkomaalainen mies auton suistuttua tieltä ojaan. Hänen mukanaan ollut toinen matkustaja loukkaantui onnettomuudessa vakavasti. Raahessa 8-tiellä kuoli paikallinen mies ajauduttuaan vastaantulijoiden tielle jääden kaasurekan alle, ja kolmas kuolonkolari tapahtui Siikalatvan Pulkkilassa auton suistuessa ojaan. Autoa kuljettanut nuori nainen menehtyi onnettomuudessa.

Lähiviikkojen sää lupaa lämpöä ja upeaa ruskaa

Säätiedotteen mukaan lumipyryt ovat kuitenkin pian ohi. Ennätyslämpimän kesän jälkeen myös tavallista korkeammat lämpötilat syksyllä jatkuvat. Viikonlopun kelistä perjantaita lukuunottamatta tuli loistava ulkoilusää. Lämpötilojen ennustetaan kohoavan jopa viiteentoista asteeseen maan eteläosissa. Koko ensi viikko näyttänee seuraavan samaa ennustetta. Yöpakkaset ovat tässä vaiheessa syksyä vielä epätodennäköisiä.

Helsingin Sanomissa uutisoitiin myös tämän syksyn ruskan saapumisesta viime vuotta komeampana. Ruskan aiheuttajalle ei ole vielä kyetty keksimään yksiselitteistä syytä, mutta ilmeisesti syksyn sääolosuhteet vaikuttavat sen väreihin. Aurinkoiset päivät ja kylmät yöt syventävät entisestään ruskan värejä. Suomeen syksy on saapunut viime vuosina hyvin sateisena ja ankeana, mutta nyt näyttäisi, että tänä syksynä upeasta ruskasta päästään nauttimaan ympäri Suomea.