Pohjanmaan maakunta

Pohjanmaa on läntisessä Suomessa sijaitseva maakunta. Se sijaitsee Merenkurkun ja Selkämeren rannikolla. Pohjanmaan naapurimaakuntia ovat Satakunta, Etelä-Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa. Sen maakuntakeskus on Vaasan kaupunki. Yhteensä maakunnassa on 15 kuntaa, joista kaupunkeja ovat Kaskisten kaupunki, Kristiinankaupunki, Närpiön kaupunki, Vaasan kaupunki, Uusikaarlepyyn kaupunki ja Pietarsaaren kaupunki. Muita kuntia ovat Isokyrön kunta, Korsnäsin kunta, Kruunupyyn kunta, Laihian kunta, Luodon kunta, Maalahden kunta, Mustasaaren kunta, Pedersören kunta ja Vöyrin kunta. Entisiä kuntia ovat muun muassa Alavetelin kunta, Jepuan kunta, Lapväärtin kunta, Munsalan kunta, Petolahden kunta, Purmon kunta, Sulvan kunta, Tiukan kunta sekä Ylimarkun kunta ja Ähtävän kunta.

Maakunta käsittää suurimman osan suomenruotsalaisten asuttamasta Pohjanmaasta. Maakunnan asukkaista ruotsin kielisiä on 50 prosenttia. Suomenruotsalaisten slangissa alueen kutsumanimi on Pampas, mikä selittyy alueen Argentiinan pampa-aroista, jotka ovat siloisia niin pitkälle kuin silmä kantaa.

Pohjanmaan kokonaispinta-ala on yli 18 000 neliökilometriä, mikä tekee siitä 9. suurimman maakunnan. Merialueita tästä pinta-alasta on runsaat 10 tuhatta neliökilometriä ja muuta vesistöä vajaat pari sataa neliökilometriä. Pohjanmaalla asustaa runsaat 180 tuhatta ihmstä, mikä tekee siitä 12. suurimman maakunnan. Väestöntiheys on noin 23 asukasta kilometriä kohden. Pohjanmaan väestömäärä on itse asiassa ollut lievässä nousussa viime vuosina. Pohjanmaan maakunta on tunnettu myöskin siitä, että siellä on koko manner-Suomen alhaisin työttömyysprosentti.

Pohjanmaan maakuntalaulu on Vaasan marssi, nimikkoeläin hirvi, nimikköjärvi Luodonjärvi, nimikkokala siika, nimikkokivi Vaasan graniitti, nimikkokasvi mesiangervo ja nimikkolintu tervapääsky.

Pohjanmaan maakuntakeskuksen Vaasan väkiluku on vajaat 70 tuhatta. 1900-luvun alkupuolelle saakka kaupungin virallinen nimitys oli Nikolainkaupunki. Vaasan merkitys suomenruotsalaisten kulttuurin keskuksena on merkittävä, ja se on myös yksi Suomen yliopistokaupungeista. Suomen sisällissodan aikana Vaasa sijaisti Helsingin kaupunkia maan väliaikaisena pääkaupunkina.

Suomenkielisten osuus kaupungin väkiluvusta on noin 70 prosentin tienoilla, ruotsinkielisten osuus jää runsaaseen 20 prosenttiin, ja muunkielisten osuus on noin 8 prosenttia. Näin ollen Vaasa on maakunnassa poikkeuksellinen tapaus, sillä ympäröivien kuntien kielirakenne on varsin erilainen, ruotsin kielisten osuuden ollessa niissä noin 60 prosentin tienoilla.