Pohjois-Karjala

Pohjois-Karjala tunnetaan monipuolisesta kulttuuristaan

Pohjois-Karjala on monipuolista ja mielenkiintoista kulttuuria tarjoava maakunta, josta löytyy jokaiselle jotakin. Kulttuuri sanana tarkoittaa sivistystä, sekä aineellisten ja henkisten saavutusten hallittua kokonaisuutta. Pohjois-Karjalassa vallinneeseen kulttuuriin ovat aina vahvasti kuuluneet muun muassa kirjallisuus, urheilu, taide, uskonnot, musiikki, teatteri ja elokuvat. Karjalaiset kansana ovat aina olleet rohkeita, puheliaita, iloisia ja hyvin aitoja tunteissaan, on sitten kysymys ollut arjesta, juhlasta, ilosta tai surusta.

Katsottavaa

Mieltä lämmittäviä, mielenkiintoisia, jännittäviä, romanttisia, tavallista arkea kuvaavia ja kaikenlaisia upeita elokuvia tai sarjoja esitetään televisiossa ja elokuvateatterissa kaiken aikaa. Pohjois-Karjalaiset elokuvan tekijät, ohjaajat ja näyttelijät haluavat antaa suurelle yleisölle vain parastaan. Seuraavassa upeita kulttuurielämän helmiä.

Onnenmaa, Unna ja Nuuk, Helmiä ja sikoja, Me Rosvolat, Karjalan kunnailla -tv-sarja, Kivenpyörittäjän kylä, Roskisprinssi, Kulman pojat, Lieksa!, Koirankynnen leikkaaja, Tohtori Zivago, Aavan meren tällä puolen ja Pitkä kuuma kesä. Edellä mainitut ovat vain hyviä esimerkkejä, ja lisää vastaavia kultturellisia elokuvateoksia löytyy eri vuosikymmeniltä.

Luettavaa

Karjalalaisilla on aina ollut sana hallussaan, ja tarjolla on luettavaa moneen makuun. Luet sitten romaaneita, tietokirjallisuutta, proosaa, dekkareita tai runoutta, niin kaikkea löytyy. Alansa loistavina esimerkkeinä toimivat seuraavat upeat kirjailijat ja käsikirjoittajat, kuten Simo Hämäläinen, Marja-Leena Tiainen, Heikki Turunen, Esko-Pekka Tiitinen, Tuomas Lius, Matti Rönkä, Leena Lehtolainen, Maiju Lassila ja Markus Kajo.

Kuunneltavaa

Loistavaa musiikkia ja upeita esiintyjiä löytyy Pohjois-Karjalasta vaikka millä mitalla, kuten esimerkiksi Kihaus Folk, Nightwish, Neljä Ruusua, ihana Anna Puu, kaikkien tuntema Ilosaarirock, 51 koodia, Lieksan Vaskiviikot, Kaukolasipartio, Värttinä, Hassisen Kone, Katri Helena, rakastettu kansantaiteilija Jaakko Teppo, Eläkeläiset ja Happoradio.

Seurattavaa

Kukapa haluaisi jäädä pois huippusuositun Joensuun Katajan korismatseista, ei varmasti kukaan! Tai kukapa ei haluaisi mukaan seuraamaan pesäpallon Suomen mestarin 2018, eli Joensuun Mailan kovatasoisia otteluita. Mahtavissa urheilun huipputapahtumissa löytyy seurattavaa, katsottavaa ja kuunneltavaa. Muistathan myös Viinijärven Urheilijat, Kiteen Pallo, Jippo, Riento ja Jokipojat, jotka kaikki antavat koko rahan edestä upeaa katsottavaa. Huomion arvoista on myös, että Pohjois-Karjalasta löytyy myös upeaa ruoka-, rakennus-, ja käsityökulttuuria, erilaisia uskontoja, runolaulua ja itkuvirsiä.