Pohjois-Savo

Kauniiden peltomaisemien, yhden tiheän asutuskeskittymän ja upean historian siivittämänä Pohjois-Savo on ainutlaatuinen maakunta. Vaikka Pohjois-Savo ei usein olekaan samalla tavalla turistien mielessä kuin monet muut maakunnat, siinä on omat uniikit elementtinsä, jotka erottavat sen muiden joukosta. Uutta kokemusta etsivälle maakunta on taatusti virkistävä kokemus, ja alueelta löytyy varmasti jotakin mielenkiinnon kohteista huolimatta.

Historiaa

Rautakauden lopusta asti asutettu Pohjois-Savo on kokenut historiansa varrella monenlaisia muutoksia. Aikanaan maakunta tunnettiin siitä, miten sitä johdettiin rankalla kädellä ja miten paikalliset joutuivat usein puolustamaan omaa lääniänsä sijaintinsa vuoksi. Vielä nykyisinkin maataloudesta tunnettu Pohjois-Savo, kuten myös Etelä-Savo, olivat aikanaan Olavinlinnan johdon alla, jonka rakennustyöt alkoivat 1475, jotta rajoja saatiin puolustettua tehokkaasti. Vuosien varrella maakunta onkin lähtenyt kehittymään ja sotakirveet on haudattu jo vuosisatoja sitten. Nykyisin Pohjois-Savossa on useita historiallisia kohteita ja kymmenittäin museoita, jotka muistuttavat tästä värikkäästä historiasta.

Nykypäivään siirryttäessä…

Nykyään melkein 250 000 ihmistä asuu Pohjois-Savossa, joka tekee siitä Suomen kuudenneksi suurimman maakunnan. Se on ollut useiden kuntaliitosten kohteena ja nykyisin kuntia on enää jäljellä 18. Alueella on kuitenkin myös viisi kaupunkia, joita ovat Kuopio, Iisalmi, Suonenjoki, Varkaus ja Kiuruvesi. Suurin näistä on ehdottomasti Kuopio, jossa asuu lähes puolet Pohjois-Savon väestöstä. Alueella on myös useita erilaisia, suuria yrityksiä, joista todennäköisesti nimekkäin on Vieremällä sijaitseva Ponsse, joka tunnetaan maailmanlaajuisesti korkealaatuisista metsäkoneistaan.

Jos alueelle haluaa lähteä matkalle, on Pohjois-Savossa paljon nähtävää. Historiasta ja kaupunkilomasta nauttiville Kuopio on ehdottomasti näkemisen arvoinen, ja jos laskettelusta tai juhlaviikonlopuista on puutetta, kannattaa suunnata kohti Tahkoa, joka on Kuopion lähettyvillä. Jos kuitenkin ison kaupungin tungos tai Tahkon kaltaisen turistikohteen hohto eivät sytytä, kannattaa ehdottomasti tutustua alueen pienempiin kaupunkeihin ja kuntiin. Iisalmi on erinomainen kohde pienemmästä kaupungista pitävälle, ja esimerkiksi Vieremä, Tuusniemi ja Pielavesi ovat mainitsemisen arvoisia kuntia, jos haluaa päästä todellisten maa- ja metsätaloudella elävien kuntien sydämeen. Kaiken kaikkiaan Pohjois-Savo on erinomainen maakunta matkailijalle, joka haluaa löytää täysin erilaisen kokemuksen normaalien matkojensa joukosta.