Pohjois-Savossa työvoimapula ja korkea työttömyys samanaikaista

Iisalmelaisen Vainio-yhtiöiden toimitusjohtaja, Tommi Lähteinen, toteaa Talouselämässä, kuinka teollisuus työllistää paljon ihmisiä heidän yhtiössään. Kaikki suinkin vain työhön kykenevät otetaan avosylin vastaan, ja työpaikkojen määrä on jatkuvasti heillä kasvussa, uusien tilauksien myötä. Kyseinen yhtiö valmistaa koneiden osia, ja on yhteistyössä suurien rakennusalan yrityksien kanssa. Ihmetyksen aiheen tähän toteamukseen tuo se, että maakunnassa on samaan aikaan kova työttömyysaste. Samaan lauseeseen mahtuu Lähteisen suusta lausunto kovasta työttömyysasteesta sekä työvoimapulasta, joka on melkoinen paradoksi. Nykyisellään yhtiö työllistää noin 80 henkilöä, joista miltei kolmasosa on työllistetty vuokratyöntekijöillä. Vuokratyövoiman käyttäminen on toki kätevää, mutta luo omat haasteensa työhön kouluttamisen ja perehdyttämisen suhteen.

Työttömyys Pohjois-Savossa yksi maan suurimmista

Kuten muuallakin Suomessa, myös Pohjois-Savon maakunnissa on yksi selkeä haaste työllistymiselle; välimatkat. Välimatkat ovat usein niin pitkiä, ettei työttömän yksinkertaisesti ole mahdollista kulkea työmatkaansa julkisilla kulkuvälineillä, joita näillä leveyspiireillä kulkee muutenkin harvakseltaan. Oman auton käyttö on siis välttämätöntä, ja tuolloinkin välimatka kodin ja työpaikan välillä on usein niin pitkä, että kovasta työstä maksettu korvaus menee matkakulujen kattamiseen. Vainio-yhtiöiden toimitusjohtaja on osallistunut myös työvoimatoimiston rekrytointitilaisuuksiin. Hän yrittää saada alan vaihtajat sekä muut työttömät kiinnostumaan heidän yrityksestään ja takuuvarmasta työpaikasta. Pohjois-Savossa on noin 12 000 työtöntä, ja työttömyysaste tällä maakunnan alueella on yli 10 prosenttia, eli keskiarvoltaan reilusti muuta Suomea korkeampi. Alueella vieraillut valtiovarainministeri oli myös ihmetellyt työvoimapulaa, sillä lukuihin katsottuna, työntekijöitä pitäisi olla jonoksi asti. Lähteisen mukaan kaikki kivet on jo käännetty, eikä osaavaa työvoimaa tahdo löytyä.

Väestönrakenne otettava huomioon

Pohjois-Savo on seutua, jota asuttaa paljon suuret ikäluokat. Suuret ikäluokat ovat juuri tällä hetkellä eläkkeen kynnyksellä. Kyseiseen tehdastyöhön kuuluu fyysistä rasitusta. Fakta on monesti se, ettei ihmisen fysiikka kykene raskaaseen tehdastyöhön enää tietyn ikävaiheen jälkeen. Nuoria ihmisiä alueella on aina vain vähemmän ja vähemmän, ja koulusta valmistuvat lähtevät monesti töiden perässä tiheämmin asutulle seudulle. Vain harva koulusta valmistuva jää kotiseudulleen. Vaativiin ja raskaisiin töihin, kuten rakennustarvikkeiden ja koneen osien valmistukseen, tarvitsee olla tietynlaisen fysiikan lisäksi tietynlaista osaamista, kuten työturvallisuus- ja tulityökortti.